Japán utsushi-e fényárnyjáték premierje a Merlinben

Az animáció őseként is számon tartott utsushi-e művészete, közismert történeteket, meséket, Edó-kori színpadi jeleneteket mutat be, a mozgókép, narráció és tradícionális zene ötvözésével.
Az európai körútja során Magyarországra is ellátogató Minwa társulat sajátos előadásmódjában a hazai közönség is betekintést nyerhet a több mint 200 éves múltra visszatekintő „ősi animáció” rejtelmeibe.

A mozgóképjáték eredete

A bűvös lámpás, közismertebb nevén diavetítő, a XVIII. században holland közvetítéssel került Japánba, és egészen a XX. század elejéig a vetítés legelterjedtebb eszköze volt a szigetországban. Az utsushi-e az ázsiai árny- és bábjátékok hatására az 1800-as években kezdett elterjedni és népszerűvé válni. Az előadások közismert történeteket, meséket, edó-kori színpadi jeleneteket dolgoznak fel, a mozgókép, narráció és tradicionális zene ötvözésével.

Előadók:
Yamagata Fumio, Tanaka Yuko, Kakazu Masahiko, Shinada Asushi, Suzuki Junya, Akimoto Noriko, Tatsuharu Hosoyama, Mio Masaki, Naoki Nishio

Zenészek: Masuda Masaki, Shitara Kazutaka

Egy különleges előadás, mely révén betekintést nyerhetünk a 200 éves múltra visszatekintő utsushi-e (fény-árny mozgóképjáték) rejtelmeibe, edó kori diákkal és az eredeti előadásmód reprodukálásával.
Az 1968-ban alapított tokiói Minwa Társulat kezdetben árny-bábjáték előadásokkal kísérletezett. Csak a 70-es évek végén fedezték fel az elveszettnek hitt utsushi-e (mozgókép) műfaját. Tizenöt éven keresztül tanulmányozták a műfajra jellemző előadói technikákat és reprodukálták a régi diákat. 1993-ban a társulat új előadással kápráztatta el a közönséget és a sikert követően a társulat vezetőjét, Yamagata Fumiot az előkelő Tamagawa, Bunraku címmel tüntették ki. Külföldön először 2008-ban láthatta őket a közönség, amikor az USA-ban olyan neves intézményekben léptek fel, mint a Filmművészeti Akadémia, a Smithsonian Freer és Sackler Galéria, a Lincoln Center Walter Reade Színház, valamint a bostoni Szépművészeti Múzeum.

„A bűvős lámpás” magyarországi premierjének időpontjai:
2011. november 21. hétfő / 19.00
2011. november 22. kedd / 19.00

Jegyár 2 500 Ft, diák 2 000 Ft
Jegyek kaphatók a MERLiN Színházban (V. Budapest, Gerlóczy utca 4.)
Jegyfoglalás e-mailben: info@merlinszinhaz.hu
Internetes jegyvásárlás: http://merlin.jegy.hu, www.ticketportal.hu, www.jegymester.hu

forrás:

Japán Alapítvány: http://www.japanalapitvany.hu/a-minwa-tarsulat-bemutatja:–8222buvos-lampas-8221-az-utsushi-e-muveszete/

Merlin Színház: http://www.merlinszinhaz.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=895%3Aa-bvoes-lampas&catid=1%3Afoldal&Itemid=1

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük