Internetes közösségek I.

nagy-sebessegu-internetA téma senkinek sem idegen. Az internet mindennapjaink velejárója, sokan ezzel kelnek és fekszenek. Jelen cikkben nem az egyénre, hanem a közösségekre gyakorolt hatásait szeretném számba venni. Kiemelve ezzel azt is, hogy milyen hasznos dolgokra lehetne még használni ezeket az oldalakat, a megszokott önreklámozások helyett/mellett.

A közösségi oldalaknak sokféle felhasználási módja van. Lehet jó és ugyanakkor rossz felhasználási módja is. Láttunk már példákat a médiában, tapasztaltuk magunk is. De sok esetben egyik közösségi oldal sem különbözik a másiktól: az emberek teszik olyanná, amilyen. Ha nekünk nem tetszik, ami egy ilyen oldalon folyik, érdemes elgondolkozni azon, mi magunk mit teszünk hozzá mindehhez.

logo_facebook_1Facebook:
A közösségi oldal nem igényel bemutatást. Tekintve az olvasói tábort, közel mindenki gyakorlott látogatója az oldalnak. A rengeteg felhasználó végett sok embert lehet összefogni csoportokba. Ebben is emelkedik ki leginkább a Facebook: hatalmas tömeget ölel fel. De pont e miatt veszélyes is, mivel „nagy az Isten állatkertje”.
Jó dolog, hogy mindenki megtalálhatja a maga érdeklődési területének megfelelő csoportját, rajongói oldalát, eseményét, melyen megvitathatják fórum mintájára a dolgokat.
Legtöbb esetben pozitív célra jönnek létre ezek a csoportok, azért, hogy tippeket, segítséget adjanak egymásnak a felhasználók, vagy csak kedvenc elfoglaltságukról beszéljenek. Hasznos olyan tekintetben, hogy egy eseményhez gyorsan össze lehet gyűjteni a potenciális érdeklődőket, résztvevőket, valamint közérdekű infók, segítségkérés esetén is hamar megtalálja a célközönségét egy-egy felhívás. Hasznos ismereteket és gondolatokat lehet nagy közönségnek megosztani, amikről helyben lehet véleményeket alkotni, vagy további ide tartozó dolgokat megosztani.
Viszont sokszor komolyabb átgondolást, személyes jelenlétet is igénylő témák is felkerülnek „Like” gombnyomogatásra, személytelenné teszi fontosabb kérdések eldöntését, ezáltal hiteltelenné is. Gyorsan terjednek a hamis hírek, ostobaságok, és nem kicsi a visszaélések száma sem.
Hátrány, hogy vannak bizonyos témák, melyeket a közösségek itt vitatnak meg, amelyek esetében a jelen idejű viták és megbeszélések hasznosabbak lennének – például egy-egy probléma megtárgyalását sokkal hatékonyabb személyesen, valós időben elintézni, mert az érzelmeket/valódi érzéseket nem lehet átvinni megfelelő módon az ilyen oldalakon, így a félreértések száma is nagyobb lehet. Ezen felül sok, főleg a fiatalabb korosztályt magába foglaló, csapat ott folytatja egy-egy kiszemelt társuk elleni bántó hadjáratukat, amit iskola idő végén félbehagytak.
Elérhetőség: www.facebook.com

indexTwitter:
Avagy oszd meg gondolatod legfeljebb 140 karakterben. Az oldal a 10 leglátogatottabb oldal közé tartozik a világon. Inkább az egyének kiteljesedése az, ami szembetűnő itt, ki mennyire frappáns, rövid hírben ad információt magáról. Olyan, mintha SMS-eket küldözgetnél bele a nagyvilágba, remélve, hogy más is elolvassa majd.
Közösségekre nézve a gyors rövid hírek terjesztésére, figyelemfelhívásra kiváló. Nagyobb hangvételű gondolatokat a korlátozott karakterszám miatt nem lehet megvitatni (miértek, hogyanok kifejtése karakterigényes, ugyebár), viszont ami érdekesség, hogy egy-egy személy mennyi kérdést tud kapni foglalkozási körével kapcsolatban, ami szintén összetartó dolog lehet, ha olyan kérdések kerülnek terítékre, melyek sokakat érintenek. Hátránya pedig pont ugyanazon dolog miatt van, mint a Facebooknak, könnyen válhat valaki kéretlen és bántó üzenetek áldozatává.
A hamis/téves hírek is terjednek, mint a villám. Sok helyen emiatt egy feltekert hangerejű pletykaközpontnak minősítik a Twittert. Sok megalapozatlan hír szösszenetet tényként terjesztenek a felhasználók, mielőtt bármilyen hivatalos forrás megerősítené ezeket. Előnye viszont pont ugyanezen dologból is származhat, hogy rengeteg információt lehet megtudni rövid és valós időn belül. Nehézség, hogy ezt tudni kell szűrni.
Elérhetőség: www.twitter.com

PrintGoogle+:
A Google+ a Facebook és Twitter mellett a másik ismertebb közösségi oldal. Felhasználói bázisa jóval kisebb, de funkcióit tekintve érdemes megnézni miben segítheti elő egy-egy közösség életét. Kezdőpontnak írhatnám az úgynevezett Körök funkcióját, mely segítségével csoportokba tudjuk bontani ismerőseinket. Ez egy közösség részére előnyt jelent, mivel már az ismeretség felvételekor kategóriába lehet „dobni” ismerősünket, mellyel a későbbiekben célzottan az adott csoportnak szóló üzeneteket, megosztásokat könnyedén csak velük is megoszthatjuk, illetve követhetjük is csak a körbe tartozó véleménycseréket. Ezeket a beosztásokat másoknak is megmutathatjuk, tehát ha egy új felhasználó elkezdi használni az oldalt, rögtön egy egész csoportot megmutathatunk neki, ami esetleg őt is érdekelhet. Gyorsabban bevonható így bárki például egy projektbe. Persze mi magunk nem tudjuk követni, hogy ki milyen csoportba oszt be minket, ezt nem is kell visszajelölni, minden felhasználónak az egyéni szájíze szerint történik a besorolás.

Elérhető rajta csoportos csevegés, illetve videokonferencia (Hangout), ami szintén a csoportos munka elősegítését teszi lehetővé. Nem beszélve a sok Google funkcióról, amit a Gmailes fiók használatával megszokhattunk.

Ami kiemelt előny, hogy az adatvédelem magas szinten jól működik­; nem tökéletes, de mindenképp biztonságosabb az oldal használata, adataink nagyobb biztonságban vannak. Például jóval nehezebb kamu profillal beregisztrálni.
Az oldal mindenképp felzárkózóban van fejlesztéseit tekintve. Kinézetében is áttekinthetően kezelhető, rengeteg újdonságot vezettek be az utóbbi időben (Események, Közösségek), a közösségépítést számos formában képesek segíteni.

Negatívumként talán az hozható fel, hogy most még kevesebben vannak rajta, így aki elkezdi használni, az elején nagy pangásra számíthat ismerősei tekintetében. Átcsábítani nehéz az ismerősöket egy új oldalra, ha már megszoktak egy másikat.
Ezen felül az értesítések sincsenek még finomra hangolva a rendszerben. Nincsenek kategóriákra különvéve, hogy mi az, amiről feltétlen szeretnénk időben értesülni és mi az, amiről nem. A magyar fordításban sok a szokatlanul értelmezhető dolog. Valamint ha sok embert követünk, velük kapcsolatban ömlenek az infók, nincs semmilyen szűrés, ami alapján a rendszer válogatna, hogy akkor csak a fontosabb híreket közli, vagy amit többen is megtekintettek, +1-eztek. Ez hátráltathatja a közösségen (adott Körön) belüli fontosabb információ áramlást.

Elérhetőség: plus.google.com

A következő részben a LinkedIn, a Tumblr valamint a DeviantArt kerülnek majd terítékre.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük