SZIGET Nulladik Nap – Csodaországgá válik a fesztiválköztársaság

A Sziget Fesztiválköztársaság idén is felejthetetlen Nulladik nappal készül az őslakosok fogadására. Ezúttal a Sziget Csodaországgá válik, s az OTP Bank Világzenei Nagyszínpadon egy, a megalakulásának idén 40. évfordulóját ünneplő, nemzetközi hírű hazai legenda, a Muzsikás lép fel barátaival és nemzetközi sztárvendégekkel. „Csodaország” közepén, a Nagyszínpadon pedig a honi alterock legismertebb csapata, a Quimby egy idekomponált, egyszeri és megismételhetetlen világot varázsol maga köré -egy erre az alkalomra megálmodott -mesebeli hangulatú koncert keretében.

Quimby Csodaországban,

A Sziget Nulladik napján a Quimby egy hamisítatlanul quimbys kulturális élményparkot rendez be, hogy olyan összművészeti hepajt nyújtson a látogatóknak, amelyből kiderül, Magyarország egy Csodaország, ahol sok fura dolog történik, mégis izgalmas, kreatív és szerethető hely.

A Nulladik nap quimbys eseménysorában egy, a Nagyszínpadon történő, erre az alkalomra komponált szuperkoncert mellett, majd’ 20 izgalmas, kulturális program varázsolja el a közönséget, Lewis Caroll meseregénye, az Alice Csodaországban mintájára. A Sziget – erre a napra – a “nyúl üregévé” válik, amibe minden látogató egyesével belecsúszik: a Sziget lesz az a felfedezésre váró Csodaország, melyben számtalan érdekes, izgalmas, eredeti dolog történik – cirkusz, akrobatika, tánc, látványszínház, irodalmi programok, akusztikus koncert, világzene, táncház, vetítés, slam poetry – s megannyi más.

A Quimby Csodaországban az akciósorozat és produkció a K-hídtól a Nagyszínpadig tartó részre és annak környékére koncentrálódik, s a zenekar tagjai több helyen feltűnnek majd. A megérkezéskor már belépünk egy alternatív, bizarr, meghökkentő, különös és eklektikus valóságba, egy olyan színes karneváli hangulatba, ahol azok lehetünk, akik a hétköznapokban is legszívesebben lennénk.

Quimby Csodaországban címmel – a Bookline Könyvek gondozásában – erre a napra időzítve megjelenik a 22 éves zenekar történetét feldolgozó riportkönyv is, amiben regényes keretek között végre megismerhető lesz, hogyan vált a dunaújvárosi iskolazenekar Magyarország egyik legfontosabb és legérdekesebb csapatává, miközben „mindent megittak, mindent elszívtak, minden nőt…” A riportkötet másfél éves interjúsorozat után áll össze, hogy végre minden részlet és érdekesség kiderüljön a zenekarról, miközben talán egy újabb képet kaphatunk a rendszerváltás utáni Magyarországról.

40 éves legenda a Szigeten

A szinte nemzeti intézménynek tekinthető Muzsikás együttes, a világ nagy fesztiváljainak és híres koncerttermeinek állandó vendége a 40., jubileumi születésnapját a Sziget Nulladik napján ünnepli, baráti társaságban. A Muzsikás koncertjei mindig eseményszámba mennek, és ez ezúttal különösen így lesz. Meghívott vendégeik közt az egyszerű falusi zenészek és énekesek éppúgy megtalálhatók, mint a kimagasló tudású zongoraművész, Jandó Jenő, a világ legjobb ütőegyüttese, az Amadinda, továbbá olyan világsztárok, mint a Londonban élő hegedűművész, Alexander Balanescu, vagy az amerikai Woven Hand rockegyüttes.

A hagyományos magyar népzene az egyik legjelentősebb nemzeti értékünk, igazi hungarikum. Hogy a világ erről már tudomást szerzett, nagyban köszönhető a Muzsikás nemzetközi fogadtatásának és sikereinek. Mint a legismertebb és legkeresettebb magyar népzenei együttes évtizedek óta jelen vannak a világ legjelentősebb fesztiváljain és legpatinásabb koncerttermeiben. A hagyományos magyar népzenét, mint minden más zenei műfajjal egyenértékű zenét elfogadtatták a világgal, felléptek Amerikától Japánig, Hong Kongtól Tajvanig, Malajziától Ausztráliáig, Stockholmtól Madridig. Olyan hangversenytermeket töltöttek meg és arattak fergeteges sikereket, mint a londoni Queen Elisabeth Hall és Royal Festival Hall, az amszterdami Concertgebow, a párizsi Théâtre de la Ville, a római Santa Cecilia nagyterme vagy – hogy a leghíresebbet említsük – a New York-i Carnegie Hall. A népzene/világzene közönségén túl elfogadta őket a komolyzene hallgatósága, hiszen ennek olyan képviselőivel koncerteztek, mint Jandó Jenő és Schiff András zongoraművészek, a Bartók és a Takács vonósnégyes, a BBC Skót Szimfonikusok, a London Sinfonietta vagy Alexander Balanescu hegedűművész.

A Sziget Fesztiválon tervezett nagyszabású és egyedi koncertjükre meghívták számos hazai és külföldi zenészbarátjukat. Ahogy a Muzsikás koncerteken megszokott, a műsor gerincét most is a hagyományos előadásban megszólaló magyar népzene jelenti, ami egyszerre ősi és modern, régi és mai. Vendégeik lesznek egyszerű falusi emberek, akik számára a hagyomány még az életük mindennapos része. Megszólal olyan zene is, mely zenei vagy lelki értelemben kapcsolódik a Muzsikáshoz, többek között Bartók egyik zongoraműve, az Amadinda fergeteges ütős darabja, Balanescu hegedű-improvizációja, valamint a Woven Hand Muzsikás dallamra épített rockzenéje. Emellett dudások, tekerőlantosok és táncosok teszik az ünnepi koncertet még színesebbé.

„A világhírű Muzsikás Együttes mindig magas színvonalon, a zenei gyökerekhez erősen kötődve, de más zenei műfajokra is nyitottan tolmácsolja a magyar népzene elementáris erejét és szeretetét itthon és a világ számos táján. A Muzsikás immár négy évtizede a magyar népzene nagykövete. Nagy öröm és megtiszteltetés, hogy a Sziget adhat otthont egy ilyen nagyszabású és fontos eseménynek.”- nyilatkozta Szép Fruzsina, a Sziget programigazgatója A Muzsikás együttest 1973 nyarán alapította Sipos Mihály, ifj. Csoóri Sándor és Hamar Dániel. Éri Péter és Sebestyén Márta csatlakozásával 1980-ra jött létre az a legendás ötös, amely a zenekar legnépszerűbb nagylemezeit készítette. Ifj. Csoóri Sándort 1997-ben Porteleki László váltotta fel, vele készült a pályafutásuk szakmai csúcspontját jelentő Bartók album. Sebestyén Mártával 2008-ig dolgoztak együtt. 2005-től gyakori vendégük Petrás Mária moldvai születésű keramikus-iparművész, énekes. Munkásságukat 1995-ben Liszt Ferenc-díjjal, 1999-ben Kossuth-díjjal, 2008-ban Prima Primissima-díjjal ismerték el. Szintén 2008-ban az európai zenekarok közül elsőnek a Muzsikás kapta meg a legrangosabb nemzetközi világzenei elismerést, a WOMEX-díjat.

Kedvezmények az OTP-től

A tavaly aláírt együttműködési megállapodás értelmében az OTP Bank idén is kiemelt támogatója a Sziget Kft. nyári fesztiváljainak. A bank saját színpaddal jelenik meg a VOLT mellett a MasterCard Balaton Soundon, valamint a Szigeten a Világzenei Színpad névadója lesz. „A 0 Ft-os számlák – Simple és OTP Junior – tulajdonosai számára kínálunk különböző kedvezményeket, amelyek kialakításakor fontos szempont volt, hogy az igazodjon a fesztivállátogatási szokásokhoz. A Simple ügyfelek a VOLT-ra vagy a Szigetre tudnak féláron napijegyet venni” – mondta Nagy Zoltán Péter, az OTP Bank marketing igazgatója. „A 24 év alatti fiatalok, az OTP juniorosok pedig 50%-kal olcsóbban juthatnak Sziget bérlethez, illetve 0. napi jegyhez a VOLT fesztiválra” – tette hozzá. „A fesztiválozóknak érdemes idén is magukkal vinni PayPass kártyájukat, hiszen azzal egyszerűen fizethetnek valamennyi szigetes fesztiválon és külön fesztiválkártyát se kell kiváltani. Az OTP Bank által kibocsátott PayPass bankkártyák nemcsak a fesztiválokon használhatóak, hanem valamennyi MasterCard vagy Maestro kártyaelfogadást biztosító helyen Magyarországon és világszerte hagyományos és – ahol az elfogadásra alkalmas terminál található – PayPass tranzakciókra is” – tette hozzá az OTP Bank marketing igazgatója.

A Nulladik napi Quimby Csodaországban és a jubileumi Muzsikás koncertre a jegyek elővételben 6.990 forintért, a kapuban 7.900 forintért kaphatók. Az elővételes időszakban 5000 vásárlónak, akik a Sziget weboldalán, a www.sziget.hu oldalon veszik meg jegyet, lehetősége lesz a belépő mellé Quimby könyvet is vásárolni, a jeggyel együtt mindössze 7900 forintért.

A Csodaország 17 órakor tárja ki kapuit, a Muzsikás 20 órakor, a Quimby 20.30-kor lép színpadra, de a zenekar tagjai már a korábbi programokban is felbukkannak majd.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük