IAESTE Mérnökfutam

A napokban, november 19-21. között, harmadik alkalommal került sor a Magyar Mérnökhallgatók Egyesülete – IAESTE Hungary által megrendezett Mérnökfutam élő fordulójára. A három napos mérnökversenyen gépész, informatikus és villamosmérnök hallgatók mérhették össze tudásukat. A feladatokat mindhárom szekcióban cégek biztosították. Nagy örömünkre szolgált, hogy több vidéki csapat is részt vett rendezvényünkön. A következőkben az egyesület beszámolóját olvashatjátok!

DSCF8971 (1)

 

„Az elmúlt évek során egyre elismertebbé váló rendezvényen idén olyan cégek képviseltették magukat, mint az Evosoft, a General Electric, az Infineon, a MOL, a NOKIA és a TGA Consult. Egyesületünk fontosnak tartja, hogy segítse a diákok és a cégek közötti kapcsolatok kiépítését és ápolását. Ennek biztosít remek alkalmat ez a rendezvény, hiszen itt kötetlenebb hangulatban találkozhatnak egymással a részvevők.

A 45 nevező, háromfős csapatnak először egy online fordulón kellett jól teljesítenie, ezt követően juthattak be a döntőbe. A bejutott 19 csapatnak itt már, 36 óra alatt kellett több, a céges hétköznapokból vett problémára megoldást találnia, melyhez segítségükre voltak a cégek folyamatosan jelen levő képviselői is, akikhez a két nap során bármikor fordulhattak kérdéseikkel a versenyzők.

IMG_2484 (1)

A gépészek változatos feladatai között szerepelt egy gázfinomító torony modellezése, egy víztisztító rendszer méretezése. A villamosmérnököknek el kellett készíteniük egy gyártósor, illetve egy ételszállító lift vezérlését, valamint megoldást kellett találniuk egy szellőztető rendszer helyes működtetésére. Az informatikus hallgatóknak többek között egy tervcsomagot kellett összeállítaniuk, melyben megoldási lehetőségeket sorakoztatnak fel egy egészségügyi rendszer optimális működtetésére. Ezen felül készíteniük kellett három, egymással kommunikálni képes alkalmazást, melyek egy vasút irányítási rendszert szolgálnak ki. Feladatuk volt még egy rendszer jellegű feladat, ahol egy olyan önéletrajz nyilvántartót kellett létrehozniuk, amely több féle formátum kezelésére is képes és interneten keresztül is elérhető.

A csapatok szombat délelőtt rövid előadásban, a cégek képviselői előtt foglalták össze munkájuk eredményét. A zsűri ezek alapján pontozta a versenyző csapatokat. Így alakult ki a következő végeredmény:

Gépész szekció:

  1. helyezett: Mecha Bojz
  2. helyezett: elMECHArcosok
  3. helyezett: Paradicsom Csapat

Informatikus szekció:

  1. helyezett: NullReferenceException
  2. helyezett: NJSZK Tigers
  3. helyezett: Echo

Villamosmérnök szekció:

  1. helyezett: NehézKérdés
  2. helyezett: Egy csiga _@_/
  3. helyezett: Szuppa’ Team

Az első helyezettek 200.000 Ft, a második helyezettek 100.000 Ft, a harmadik helyezettek pedig 50.000 Ft tanulmányi támogatásban részesültek. A versenyzőknek ez úton is gratulálunk!

IMG_2514 (2)займы на 2 месяца без процентов

Az eredményhirdetésen átadásra került a Magyar Mérnökhallgatókért Emlékplakett is, amelyet az IAESTE Hungary 2013-ban alapított, és minden évben kiosztásra kerül a magyar mérnökhallgatókért legtöbbet tevő cégnek illetve személynek. Ebben az évben a MOL Rt. és Szigeti Áron az Oktatási Államtitkárság munkatársa nyerte el a díjat.

Szervezetünk egy nemzetközi diákszervezet, így tavaly megfogalmazódott a gondolat, hogy későbbiekben a rendezvényt nemzetközi színtérre emeljük. Ennek apropóján idén vendégül láttuk más IAESTE tagországok képviselőit is. Megfigyelőként rész vett Horvátország, Ausztria és Lengyelország. Vendégeinknek bemutattuk az élőfordulót, lehetőségük volt megismerni a résztvevő cégek motivációit, elvárásait, a versenyzők véleményét. Ezek mellett, számukra szervezett workshopok keretén belül szimuláltuk a rendezvény megvalósításának menetét, a felmerülhető problémákat annak érdekében, hogy a jövőben más országok csapatait is köszönthetjük majd a verseny résztvevői között.

Ha valaki kedvet kapott, hogy a jövőben hasonló rendezvényen vegyen részt, vagy közelebbről megismerkedjen a IAESTE Hungary tevékenységével, ne habozzon, keresse fel Facebook oldalukat, vagy látogasson el valamelyik Infoestjükre!”

A díjazottaknak szerkesztőségünk is gratulál!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük