42 év „Káté-celebjei”

1974. október 21-én, azaz 42 évvel ezelőtt jelent meg a Káté első száma. Ez alatt a bő négy évtized alatt számos ember volt már tagja szerkesztőségünknek. Vannak, akiket ti is ismerhettek az országos események vagy éppen az egyetemi oktatók közül. 42 év „celebjeiből” szemezgettünk.

Az országos politikában jártasaknak leginkább Kiss Péter neve lehet ismerős. Az egykori miniszter a 80-as évek elején tevékenykedett aktívan a Kátéban. Szintén politikai pályára állt lapunk alapító főszerkesztője, Bánsághi Tamás is. A politikához közel, a Magyar Nemzeti Bank devizahiteles mentő részlegét vezette a 1980-as években Kátés Doubravszky György.

Egyetemi szinten is több egykori Kátést találhatunk a fiatal doktoranduszoktól kezdve egészen a tanszékvezetői posztig. Előbbiekre jó példa Gyebrószki Gergely a Műszaki Mechanika Tanszékről, illetve Károly Dóra az Anyagtudomány- és technológia Tanszékről. Utóbbiak táborát erősíti például Kajtár László, az Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnikai Tanszék vezetője, továbbá Szalay Tibor, a Gyártástudomány és -technológia Tanszék első embere is. (Utóbbi esetben nem bizonyított egyébként, hogy valóban róla van szó. Kerestük Szalay urat, de eddig sajnos nem sikerült elérnünk.)

Szintén kötődött a Kátéhoz Gräff József (MOGI Tanszék), illetve az egykori kollégiumi igazgató, a Matematika Intézetnél a mai napig aktívan tevékenykedő Horváth Béla is. Távolabbra tekintve találhatunk Kátés oktatókat az Óbudai Egyetemen, illetve Hollandiában, Finnországban, sőt, a világ vezető műszaki felsőoktatási intézményében, az MIT-n is.

Természetesen rengeteg egykori tagunk volt, elnézést ezúton is azoktól, akik annak ellenére kimaradtak, hogy gazdagíthatták volna eme nemes listát. Reméljük, még sokszor 42 évig szolgálja majd a Káté az aktuális gépészkari hallgatók informálását, szórakoztatását.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük