Feszti(vál) Körkép 2017 – STRAND

Ha nyárzáró buli, akkor STRAND fesztivál. Idén ötödik, jubileumi születésnapját ünnepelheti a szokás szerint Zamárdiban megrendezett zenei fesztivál, melynek programtáblája a hazai popkultúra krémje mellett olyan világsztárokat is felsorakoztat, mint a Bastille, John Newman és Parov Stelar. Idén augusztus 23. és 26 között robognak a koncertek.

A STRAND helye a hazai fesztiválok idővonalában

Magyarország könnyűzenei fesztivál-palettája az utóbbi években jelentős mértékben bővült, és még mindig kijelenthető, hogy itthon a fesztiválszervezés bombaüzlet. A 2000-es évek vége fele és a 2010-es években a látogatók száma évről-évre növekvő tendenciát mutatott, ami lehetőséget adott a szervező cégeknek, hogy különböző jellegű és műfajú fellépőkkel bővítsék a kínálatot. Így ma nagy valószínűséggel bárki megtalálhatja az ízlésének megfelelő fesztivált. Természetesen nem volt ez mindig így, hisz erre az üzletágra is érvényes a „minden kezdet nehéz” közhely.

1976-ban a KISZ szervezésében, Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozója néven indult útjára a mai EFOTT előfutára, mely akkoriban természetesen nem a könnyűzenei koncertekről szólt, hanem hazánk turisztikai látványosságainak megismeréséről, a hallgatóság kulturális üdültetéséről. Ez így ment egészen a rendszerváltás idejéig, amikor kezdett a mai értelemben vett zenei fesztiválokra formálódni. Míg első alkalommal 350 hallgató látogatott el a fesztiválra, ez a szám a 2000-es évekre körülbelül 70 ezerre emelkedett. Az EFOTT évről évre növekvő látogatói számokkal stabil tartópillére a piacnak.

Az 1993-as év fordulópontnak tekinthető, ugyanis ezen év nyarán került megrendezésre az első Sziget (Budapest) és Volt (Sopron), melyek a jelenben Magyarország tán két legnagyobb volumenű fesztiválja. Ami a Volt-ot illeti, a jegyár ’93-ban 220 Ft volt, a fellépők száma 5, a közönségé 800, míg a Sziget összesen 43 ezer embert érdekelt 1800 forintos heti elővételes jegyár mellett. A ’90-es évek második felében az EFOTT-tal gyakorlatilag ez a három nagyobb nyári könnyűzenei rendezvény adott otthont a fiatalok egyre szélesebb körű érdeklődésének.

Ebben az időben világszerte tért hódítottak az elektronikus zenék, ezzel együtt különböző újabb stílusok kerültek a zenei összetételbe. Ami a hazai viszonyokat illeti, főként a fiatalok körében kezdett népszerűvé válni az alternatív rock műfaja. A zeneipar változásait természetesen a fellépők összetétele is tükrözi, sőt új szervezésű fesztiválok is épültek erre. Az ezredforduló után pár évvel, 2007-ben került megrendezésre az első Balaton Sound elektronikus zenei fesztivál Zamárdiban, mely évről évre népszerűbb lett a műfaj elterjedésével karöltve. Szintén ebben az évben szervezték az első Campus néven induló debreceni fesztivált. Nem kellett sokat várni a Kiscsillag kislemezéről elnevezett Fishing on Orfű fesztivál megjelenésére sem, ami a hazai alternatív rock kultúrát képviseli minden nyár elején 2008 óta.

Fotó: STRAND Fesztivál – Gottschál Gergő

A 2000-es évek vége és a 2010-es évek eleje óriási fellendülést hozott a magyar könnyűzenében. Rengeteg új hazai zenekar jelent meg, amely magában még nem jelent sikert, viszont ha hozzátesszük, hogy a fiatalok rajongani kezdtek a magyar zenéért, beszélhetünk fellendülésről. Nagy szerepet játszik ebben a Petőfi Rádió 2007-es arculatváltása, amikor a fiatal felnőttek számára hozzáférhetővé vált a minőségi és korszerű hazai zene, ami addig nagyrészt rejtve maradt a nagyközönség elől. Ez az újfajta impulzus tovább növelte az érdeklődést az élőkoncertek iránt, ezzel lehetőséget adva további fesztiválok megjelenésére. 2013-ban startolt a MOL Nagyon Balaton programsorozat keretein belül a STRAND és a B.my.Lake fesztivál egymás szomszédságában Zamárdiban. Míg az előbbi a hazai és külföldi popkultúrát, addig utóbbi az elektronikus zenéket hozza el az érdeklődőknek. Ezek a tavalyi, 2016-os nyáron közel 120 ezer embert tudtak elcsábítani a Balaton partjára, így mára Magyarország fesztiválpiacának 2 stabil pontját jelentik, melyek a nyár utolsó ilyen nagyszabású zenei eseményei.

STRAND Fesztivál 2017 Line-up

A Petőfi Rádió és a Volt Produkció szervezésében ötödik alkalommal indul a mozgalom, hogy a Balaton déli partját fergeteges hangulattal töltsék meg. A STRAND kisméretű zenei fesztiválként kínál brutális felhozatalt a koncertek terén, ahol nem egy világhírű együttes és énekes kap helyet. Ezek közül a teljesség igénye nélkül felsorolok párat: John Newman (UK.), Parov Stelar (AUT), a Bastille (UK), Alan Walker (NOR) és az Icona Pop (SWE). Ezek a nevek minden bizonnyal még a popkultúrában kevésbé jártas fiataloknak is ismerősen csengenek.

A Bastille az idei koncertek talán legnagyobb hírnévnek örvendő és legjobban várt fellépője. A 2010-ben Londonban alakult banda mára az indie műfajának egyik legmeghatározóbb szereplője. YouTube csatornájukon a legnagyobb nézettséget elért videójukra közel 500 millióan kattintottak. Sikerük sokak szerint különleges hangzásvilágukban és dallamjátékukban rejlik.

A szintén óriási világhírnévnek örvendő brit énekes, John Newman a tavalyi hatalmas sikere után idén is szerepel a programtáblában. A legnagyobb, közel 550 milliós nézettségű Love Me Again című dalát azt hiszem nem is kell ismertetnem. A rendkívüli tehetséggel megáldott énekes még csak 27 éves.

Parov Stelar nevét sem kell sokatoknak bemutatnom. Az osztrák zenészt joggal hívhatjuk stílusteremtőnek, hisz neki köszönhetjük az „elektroswing” névre keresztelt műfaj, mely dinamikus ritmusával bárkit könnyen táncra csábíthat. A Booty Swing c. száma például 37 milliós megtekintéssel büszkélkedhet.

Nem szabad azonban szó nélkül elmennünk a magyar zenei felhozatal mellett sem, hisz lényegében a hazai könnyűzene krémjéből mindenki fellép. Szívem szerint az egész line-upot  felsorolnám, de muszáj csemegéznem a jobbnál jobb előadókból.

A 2003-ban, Felcser Máté („RendbenMan”) és Farkas Roland („Wolfie”) által alapított Punnany Massif tagjai magukat a „társadalom-funk” műfajába sorolják. A műfajmeghatározás az esetükben elég nagy feladatnak tűnik, de mit számít mindez, csak Élvezd. Egy biztos, hihetetlen népszerűségnek örvendenek könnyed, egyéni hangzásukkal és zseniális soraikkal. A tény, hogy hazai zenekarként lépik túl a 10 milliós nézettségeket, magáért beszél.

Egyik személyes kedvencem, a kissé szerényebb nézettségekkel bíró Szabó Balázs Bandája is színpadra lép az idei STRAND-on. Az énekes igazi multiinstrumentalista, hisz a gitár, hegedű és zongora mellett ütőhangszereken, kobozon, kavalon és furulyán is játszik. Koncertjeire szintén jellemző vonás ez a fajta sokszínűség, hisz a számok között igen gyakran vált hangszert. Dalai a természetes hangzások, a magyar szimbólumok és az érzelemmel teli szövegek miatt elragadó erejűek.

Ha már igazi hazai csemegék, akkor semmiképp nem kerülhetjük meg a Brains-t (nem mintha ez bárkinek célja lenne). Magyarország legsikeresebb elektronikus koncertegyütteséről van szó. Ugyan a banda 1994-ben alapult, azóta sok stílusváltáson és tagcserén ment keresztül. A sikerek azonban 2006 után kezdődtek, miután MC Colombo csatlakozott a csapathoz. Rendszerint óriási érdeklődés mutatkozik a koncertjeik iránt, mely elképesztően dinamikus drum & bass alapú dalaiknak és tiszta hangzásuknak köszönhető.

Ha pörgős zenék, akkor a BME Egyetemi Napok visszatérő, nagy sikernek örvendő fellépője, a Cloud9+ sem maradhat említés nélkül. A 2013-ban alapult banda stílusát illetően az élőhangszeres rock/hiphop és drum & bass, dubstep kavalkádja. Tipikusan olyan zenét játszanak, amire a „megőrülős” jelzőt tudom legjobban ráhúzni. A banda 2013-ban a Supernova megjelenésével debütált, és sikerük évről évre növekszik.

Ha ez nem lenne elég, a koncertprogramok mellett természetesen rengeteg szabadidős tevékenységre is lehetőséged nyílik majd a fesztivál területén. Mindemellett a kedvező elhelyezkedés miatt a forró nyári napsütést a Balaton hűvös habjaiban könnyen át lehet vészelni. Ha tehát a 2017-es nyár méltó lezárásán gondolkodsz, ott a helyed Zamárdiban augusztus 23-26 között.

STRAND 2016 aftermovie:

 

További információk és jegyvásárlás:

http://strandfesztival.com/

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük