Programajánló – A világ múmiái kiállítás

A póthét végének megkoronázásaként úgy döntöttem, hogy meglátogatom a Király utcában lévő időszakos kiállítást, A világ múmiáit. Rendkívül érdekes, szemléletes volt, sok új ismerettel gazdagodtam közel három órás látogatásom alatt.

Legtöbbünk számára, mikor megemlítésre kerül a múmia szó, először az egyiptomi fáraók preparált, tartósított holtteste jut eszünkbe. A múmia fogalom azonban ettől jóval tágabb. Minden olyan egykor élt élőlény (nem csak ember) tartósított holttestét múmiának nevezzük, amely ránk maradt.

A kiállítás alatt rengeteg egyiptomi, ázsiai, afrikai kultúrákból származó, természetes és mesterséges úton keletkezett és így ránk maradt múmiát láthattunk testközelből. Megismerhettük a mumifikálási eljárásokat, a mögöttük lévő vallási ideológiákat. Nagy meglepetésemre orvosi oktatáshoz használt preparátumokat is láthattam. Megtekinthetőek a mumifikálással kapcsolatos tárgyak, melyeknek a funkcióit, valamint a preparálásban betöltött szerepét is megismerhettük.

A kiállítás időrendi sorrendben van elhelyezve, az ősidőktől napjainkig, így átfogó képet kaphatunk a preparátumok minőségének javulásáról, valamint a tudomány fejlődéséről is.

Számomra talán ez a rész volt a leglenyűgözőbb, ahogy láthattam,miként javult az idő előrehaladtával a múmiák minősége, hogyan fejlődött az orvostudomány, egészen a napjainkig nyúló folyamatként szemlélhettem meg világukat. Bátran ajánlom mindenkinek a megtekintését, hiszen egyedülálló alkalom arra, hogy testközelből láthassuk azon múmiákat, amelyekkel csak az ismeretterjesztő csatornák műsoraiban találkozhattunk eddig. A kiállítás csak korlátozott ideig, 2019. január 20-ig tekinthető meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük